Αν πρόκειται να αγοράσετε έναν τεράστιο σωρό από καυσόξυλα για την προετοιμασία του χειμώνα, θα πρέπει πρωτίστως να σκεφτείτε τον τρόπο αποθήκευσής του.
Εάν αγοράζετε πράσινο ξύλο, το λεγόμενο green wood (ξύλο που έχει κοπεί πρόσφατα και ως εκ τούτου δεν είχε την ευκαιρία να καρυκεύσει με εξάτμιση της εσωτερικής υγρασίας), θα χρειαστεί να το αποθηκεύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Για μακροχρόνια αποθήκευση, θα πρέπει να κρατάτε το καυσόξυλο καλυμμένο, ώστε να μην βραχεί από τη βροχή ή το χιόνι που λιώνει. Η αποθήκευση των ξύλων σας σε υπόστεγο ή κάτω από μουσαμά είναι μια καλή ιδέα. Υπάρχουν αρκετές απόψεις σχετικά με το πώς πρέπει να διατηρείτε τα καυσόξυλα καλυμμένα. Αφενός, θέλετε να τα διατηρείτε προστατευμένα από την υγρασία του περιβάλλοντος. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, πρέπει να εξασφαλίσετε μια φυσιολογική ροή αέρα προκειμένου να διασφαλίσετε ότι το ξύλο θα στεγνώσει επαρκώς. Ένα υπόστεγο με καλή ροή αέρα και αρκετή προστασία από τα καιρικά φαινόμενα της φύσης είναι η καλύτερη λύση. Η χρήση ενός μουσαμά είναι εύκολη αν δεν έχετε υπόστεγο, αλλά πρέπει να εξασφαλίσετε, όπως και πριν, ότι υπάρχει μια λογική ροή αέρα. Εάν η υγρασία δεν μπορεί να διαφύγει, θα συμπυκνωθεί στο εσωτερικό του μουσαμά και θα αντισταθμίσει τη διαδικασία ξήρανσης.
Είναι πολύ σημαντικό να κρατάτε τα ξύλα σας τουλάχιστον 2 μέτρα από το έδαφος καθώς η υγρασία που διαθέτει θα προκαλέσει σήψη. Επιπλέον, η διατήρηση του ξύλου μακριά από το έδαφος συμβάλλει στην προστασία του από τα έντομα και τους τερμίτες. Η μαζική αποθήκευση των καυσόξυλών σας πρέπει να είναι σε κάποια απόσταση από το σπίτι σας. Για λόγους ευκολίας, πιθανόν να θέλετε να αποθηκεύσετε ένα λογικό απόθεμα καυσόξυλων στο σπίτι σας και μερικά μέσα στο δωμάτιο όπου τα χρησιμοποιείτε.
Υπάρχουν πολλά ράφια αποθήκευσης καυσόξυλων που μπορείτε να αγοράσετε και που θα σας βοηθήσουν να αποθηκεύσετε τα ξύλα σας με τάξη. Τα ράφια αποθήκευσης καυσόξυλων έχουν στήριξη στα πλαϊνά και διατηρούν τα ξύλα σε σειρά και προσβάσιμα κάθε στιγμή. Ορισμένες σχάρες καυσόξυλων διαθέτουν, επίσης, κάλυμμα για την προστασία των ξύλων σας από τη βροχή και το χιόνι. Αυτά τα ράφια είναι βολικά και δεν κοστίζουν πολύ. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε καροτσάκια καυσόξυλων και ιμάντες μεταφοράς που διευκολύνουν τη διαδικασία.
Είναι σημαντικό να στοιβάζετε σωστά τα καυσόξυλά σας. Θα πρέπει πάντα να στοιβάζετε ξύλα που έχουν ήδη κοπεί και σχιστεί, καθώς έτσι θα στεγνώσουν ομοιόμορφα. Θα πρέπει, επιπλέον, να αφαιρείται όλος ο φλοιός του ξύλου λόγω του ότι ο φλοιός μειώνει την απελευθέρωση ενέργειας κατά την καύση. Θα πρέπει τα κομμάτια του ξύλου σας να έχουν ομοιόμορφο μήκος και πλάτος. Το γεγονός αυτό όχι μόνο θα διευκολύνει τη στοίβαξή τους, αλλά και θα διασφαλίσει ότι θα στεγνώσουν με τον ίδιο ρυθμό.
Στοιβάζετε τις σειρές των ξύλων σας εναλλάσσοντας τη θέση τους κατά 90°. Έτσι, θα τοποθετήσετε τη μία σειρά με τις άκρες προς το μέρος σας και την επόμενη σειρά με τις άκρες από τα αριστερά προς τα δεξιά. Αυτό βοηθά να διατηρείται ένα καλό κενό αέρα μεταξύ των σειρών. Θα θυμάστε ότι πάντα πρέπει να υπάρχει ροή αέρα μεταξύ των τεμαχίων ξύλου με σκοπό η διαδικασία της ξήρανσης των ξύλων να πετύχει. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο πρέπει να τοποθετείτε τα κομμάτια σας σε εναλλασσόμενες γωνίες είναι για να βελτιώσετε τη σταθερότητα της στοίβας σας. Αν όλα τα κομμάτια σας έχουν την ίδια κατεύθυνση, θα τείνουν να κυλήσουν το ένα από το άλλο, προκαλώντας την κατάρρευση του σωρού.
Συνεπώς, η αποθήκευση των καυσόξυλων σας αποτελεί την πιο σημαντική διαδικασία, καθοριστική για την τελική καύση και το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Μην την παραλείψετε!
Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τα καυσόξυλα ακολουθήστε μας στο Facebook και στο Instagram.